AgriaTerra
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Menü
 
HÍREINK
 
ÁLLATAINK
 
INTERJÚ
 
Linkek
 
Látogatottság
Indulás: 2012-03-24
 
Királypiton tartása

Királypiton tartása

 

 

A királypiton (Python regius) Közép- és Nyugat-Afrikában honos. Nagyon kényelmesen érzi magát a földön és a fákon egyaránt. Éjszakai állat, hajnalban és szürkületben a legaktívabb. Európában királypitonnak nevezik, az Egyesült Államokban pedig a labdapiton nevet kapta, mert veszély esetén labdává gömbölyödik, fejét pedig a testből kialakított gyűrűk közé rejti. Mint legtöbb piton, a labda piton is szelíd és kíváncsi kígyó.

A királypiton elérheti az 1.2 m hosszúságot; van olyan példány is, amelyik eléri az 1.5 m hosszúságot is. Ha megfelelő az étrendje, akkor a teste szép gömbölyded lesz. Mint minden pitonnak és boának, a labdapitonnak is van végbélnyílása (kloáka). Ezek a végbélnyílás mindkét oldalán látszó karmok a hátsó lábak apró csonkjai, amelyeket a kígyók elvesztettek az evolúciójuk során több millió évvel ezelőtt. A hímek végbélnyílása hosszabb, mint a nőstényeké; viszont a fejük kisebb, mint a nőstényeké.

 

Ez azért kicsit zsúfolt

Ha fogságban született labdapitont vásárolsz, akkor biztos lehetsz benne, hogy egészséges, jó evő lesz és ugyanakkor hozzá van szokva az emberekhez is. Ha ismert tenyésztőtől vásárolsz, akkor biztos lehetsz benne, hogy bármilyen segítségért vagy tanácsért hozzá fordulhatsz, az ő segítségével a pitonod eléggé bátornak fogja érezni magát az evéshez és könnyebben megszokja az új környezetét.

A hüllők hobbiállatként való népszerű tartása nagy hatással van a vadvilág népességére. Évente több mint 60,000 labdapitont importálnak, a pitont szülőföldjén húsáért és bőréért vadásszák. Az alacsony szaporodási arány ellenére, valamilyen okból mégis a vad labdapitonok a legolcsóbb pitonok a piacon, meglehet őket venni 10 dollár alatt is. Az importált labdapiton hordozója lehet számos különböző fajtájú parazitának, amelyeket a kezdő kígyó tulajdonos észre sem vesz. Összegezve, jobb fogságban született vagy jó evő fiatalt vagy felnőttet vásárolni, mint bármilyen életkorú importált pitont.

 

Akarsz kígyószemet nézni?

Fogságban a fiatal labda pitonok az első három év alatt évente kb. 30 cm-t nőnek. 3 - 5 év alatt érik el szexuális érettségüket. A leghosszabb ideig élt piton 48 éven túl volt, amikor meghalt. A tojásrakó, a nőstény labda piton a 4-10 tojása köré tekeredik és velük is marad amíg ki nem kelnek a kis pitonok. Ezalatt a három hónap alatt a nőstény piton nem hagyja el tojásait és nem táplálkozik.

 

A királypiton kiválasztása

Olyan állatot válassz, amelynek kemény bőre, gömbölyded testformája, tiszta végbélnyílása, tisztán látó szeme van és amelyik aktívan mozgatja a nyelvét amikor vele foglalkoznak. Mindegyik  királypiton megijed, ha a fejét idegen ember érinti meg; ebben az esetben a piton elhúzza a fejét és nyakát az érintés elöl, ez egy normális reakció. Amikor megfogod a kígyót, ő is enyhén, de keményen befog téged. Minden fiatal kígyó eledel a más, nagyobb kígyóknak, a madarakat, gyíkokat és kisemlősöket megevő ragadozók számára, tehát a kis piton nyugtalan lehet az elején, de aztán hamar megnyugszik.

 

Mielőtt megvennénk, vizsgáljuk meg jó alaposan!

A megfelelő terrárium kiválasztása

Kimondottan kígyóknak tervezett üvegből készült terráriumot válassz. Az összes kígyó mondhatni profi a kiszabadulásban; a labdapiton nagyon erős és ügyes tud lenni ami a kiszabadulást illeti. A tojás kiköltésének elegendő a 40 literes (50 x 25 cm) terrárium. A fiatal felnőttnek pedig 80 literes terráriumra lenne szüksége, míg az érett felnőttnek kb. 120 literes terrárium szükséges (91 x 35 cm).

 

A megfelelő talaj kiválasztása

Először papírtörölközőket használj talajnak! Ezeket könnyen és gyorsan el lehet távolítani és helyettesíteni, ha piszkosak lesznek és jobban megfigyelheted az atkák jelenlétét és az ürüléket. Aztán használhatsz dekoratívabb talajtakarót, mint például fenyőkéregből készült takarót. Nem szabad használni erdei fenyő és nyárfa hulladékokat (forgácsokat), mert evés közben megakadhatnak a szájában, légzési és más problémákat okozva. Figyelemmel kell követni a fahulladékokat (forgácsokat) és azonnal ki kell venni, hogy ezáltal megakadályozzuk a baktérium és gomba elterjedését. A praktikus az lenne, ha olcsó mesterséges tőzeget használsz. A fölösleges darabokat meg lehet tartani tartaléknak és akkor használni, amikor a másik darabot kiveszed, hogy megtisztítsd és megszárítsd (meg kell áztatni 4 liter vízben, amelyhez két kanál háztartási fehérítőt kell hozzáadni; használat előtt jól meg kell öblíteni és teljesen megszárítani). Ne feledd, minél könnyebb megtisztítani, annál gyorsabban tudod végrehajtani a feladatot!

 

 

A fürdetés elősegíti a vedlést

Biztosíts búvóhelyet

Az kisállatkereskedésben lehet kapni fél fatönköt. Ezenkívül lehet használni üres kartondobozt vagy műanyag tartályt is, amelyeknek az egyik felére bejáratot kell vágni. Amikor szükséges, nagyon könnyen meg lehet tisztítani a műanyagot; a dobozt pedig lehet helyettesíteni egy újjal. A doboz vagy fatönk akkora kell legyen, hogy a kígyó az egész testét el tudja rejteni benne; ha a kígyód növekszik, akkor természetesen ki kell cserélned egy nagyobbra. A királypiton alváskor a sötét helyeket szereti és mivel éjszakai állat, nappal is inkább a sötétebb helyeket részesíti előnyben; ne vásárolj vagy készíts túl nagy terráriumot számára, mert szereti magához közel érezni azt, amiben van! Tegyél a terráriumba egy ágat, amelyen legyen valamennyi mesterséges zöld levél; a pitonod nagyon fogja élvezni a fán való tartózkodást.

 

Megfelelő hőmérsékleten tartani

A megfelelő hőmérséklet nagyon lényeges ahhoz, hogy a kígyód egészséges legyen. Nappal a terráriumban lévő hőmérséklet legalább 27-29°C kell hogy legyen, egy olyan helyet is kell biztosítani neki, ahol 32.5°C-on sütkérezhet. Éjjel a hőmérsékletet le lehet venni 23-24°C-ra, de a sütkérező helyen legalább 27°C-t kell biztosítani. Lehet kapni hüllők számára készített speciális melegítő párnákat, amelyeket kimondottan úgy terveztek, hogy ezek mindig megtartsák a 20°C-nál magasabb hőmérsékletet. Fűtőlapokat is lehet használni, ezeket az üveg terrárium aljára kell elhelyezni. Az emberek számára készített villanypárnák is alkalmasak lehetnek, ezeket is az üveg aljára kell rögzíteni. A sütkérezési helynél használhatsz porcelán izzó villanykörtét, hogy ezáltal tudd biztosítani a megfelelő hőmérsékletet. Minden villanykörtét vagy melegítő eszközt le kell fedni, hogy a kígyó nehogy megégesse magát! Mindegyik piton, legfőképpen a királypitonok, nagyon hajlamosak az égésekre. Éppen ezért ne használj forró követ! Az újonnan megjelent kerámiai melegítő eszközöket viszont használhatod. Ezek fölülről sugároznak, nincs fényük és sokat tartanak. Ha ezt bedugod egy hőszabályozóba akkor ennek segítségével beállíthatod a kívánt hőmérsékletet, amint a szoba hőmérséklete változik az évszakokkal.

 

A hőmérsékletre mindig figyeljünk oda!

Vegyél legalább két hőmérőt- az egyiket a sütkérezési helyen helyezd el legalább 2.5 centire az aljzattól, a másikat pedig a terrárium más részére helyezd, ezt is kb. 2.5 centire a talajtól. Ne próbáld találgatni a hőmérsékletet- mert úgy jársz, hogy a kígyód vagy nagyon fog fázni, és emiatt nem is tudja a táplálékát megemészteni, vagy beteg illetve halott lesz a túlfűtöttség miatt.

Nedvességtartalom

A királypiton a mérsékelt és száraz égövi területeken honos. Attól függően, hogy hol élsz, biztosan fogja szeretni a környezeti nedvességet. Ha van valami problémája a vedléssel vagy az ürüléke száraz vagy erőlködik a széklet ürítésekor, ellenőrizd le a nedvességet (lég) nedvességmérővel és vidd fel 50%-ra. Amikor vedlenek nagyobb nedvességtartalomra van szükségük: tehát növeld a terrárium nedvességtartalmát 60-65 százalékra. Ha megfürdeted őket meleg fürdőben, a szemük kitisztul és akkor 24 órán belül megtörténik a vedlés.

 

Python regius

Világítás

Nincs szükség semmiféle speciális világításra. A királypitonok éjszakai kígyók, a vadonban napjaikat a ragadozók elöl való elbújással töltik. Ahhoz, hogy nappal könnyebben láthasd a kígyódat, használhatsz alacsony erősségű izzókörtét. Bizonyosodj meg arról, hogy a kígyód nem érintkezik közvetlenül a villanykörtékkel, mert a királypitonok nagyon hajlamosak a megégésre! Tartsd tiszteletben a kígyód szükségleteit és mindenképp biztosíts neki búvóhelyet!

 

Etetés

Adj időt a kígyódnak, hogy megszokja az új otthonát. A nemrégiben kikelt kígyónak adj 7-10 napos előre leölt egérkét. Egy kisebb méretű nemrégiben kikelt kígyó kisebb egeret igényel; próbálkozz egy 5 napos előre leölt egérrel. Az idősebb királypitonnak adhatsz nagyobb egeret vagy kisebb patkányt. Ha még nem kellett erőltetve megetetned egy kígyót, azt tanácsolom ne is tedd meg ezt, csak ha azelőtt már láttál valakit így csinálni. Az erőltetett etetés nagyon stresszes a kígyó számára és nem éppen élvezetes a tulajdonos számára sem. Ha az újonnan vásárolt királypitonod több hónapig nem eszik semmit és kezd lesoványodni, mindenképp vidd állatorvoshoz vagy fordulj tanácsért a helyi herpetológiai szövetséghez! Egy jó könyv, amely bemutat néhány etetési módszert, a következő: Philippe de Vosjoli könyve: A labdapitonok gondozása és tartása vagy ennek a könyvnek az új kiadása: A labda piton könyve, amelyet de Vosjoli, Dave és Tracy Barker és Roger Klinberg írt.

 

Akár hónapokig is elvannak étel nélkül

Vízigény

Mindig biztosíts neki egy tál friss vizet. A kígyó inni is fog belőle, meg áztatni is fogja magát benne, ha kell székletet is ürít bele. Mindig ellenőrizd és cseréld ki a vizet! Az áztatás különösen jó a vedlés előtt. Amikor a szeme kitisztul a kékesen opálos állapotból, áztasd meg a kígyódat langyos fürdőben vagy tíz percig, aztán szárítsd meg és tedd vissza a terráriumba; 24 órán belül megtörténik a vedlés. Egészségügyi problémák

Az újonnan vásárolt kígyók esetében fontos a szokásos állatorvosi vizsgálat. A kígyókat megfertőző sok parazita közül sok veszélyes az emberre vagy más hüllőkre is. Ha nem kezelődik ki, a fertőzések megölhetik a kígyódat. Amikor először ürít székletet, az ürülékét tedd bele egy műanyag zacskóba, zárd le, írd rá a dátumot, a nevedet, a telefonszámodat és a kígyó nevét, és vidd el az ürüléket és a kígyót az állatorvoshoz. Az állatorvos megvizsgálja és felírja a megfelelő gyógyszert ha féreg vagy protozoan általi fertőzést észlel a kígyó ürülékében.

A fogságban tartott kígyók esetében gyakori problémát jelent az atka jelenléte és vedléskor a szem körüli bőr le nem vedlése. Amikor a kígyó vedlik, a szemük feletti bőrt is leszokták vedleni. Mindig ellenőrizd a kígyód fejét, hogy a szeme körül levedlette-e a bőrt! Ha nem, akkor fürdesd meg a kígyód langyos vízben kb. 10 percig! Ha egyáltalán nem történik meg a szemek körüli vedlés, akkor ajánlott állatorvoshoz fordulni.

 

A tekeredés nem gond

Az atka jelenléte a nem megfelelő környezetnek tudható be. A felnőtt atkák apró pirosas-barna színűek. A kígyóddal való foglalkozás után láthatod az atkákat a kezeden és karodon, vagy láthatóak a kígyó testén és szeme körül is. Nem kell megijedni, az atka nem veszélyes az emberre nézve. Viszont a kígyókra nézve annál inkább. Könnyen és olcsón meg lehet szabadulni tőlük, viszont a kiirtási folyamat több időt vesz igénybe.

A kígyók, beleértve a királypitont is, rendszerint egy darabban szoktak levedleni, a pofától (beleértve az összenőtt szemhéjat) egészen a farokig. Ha a kígyó vedlése hiányos vagy elmarad, betegség vagy nem megfelelő tartási körülmény lehet az oka. Az újonnan vásárolt kígyó az első két hónapban valószínű nem fog megfelelően vedleni, mert ugye meg kell szoknia az új környezetét. Ez ideiglenes stresszt jelent. Ha ez folytatódik, akkor mindenképp állatorvoshoz kell fordulni és a kígyó környezetét is ellenőrizni kell, hogy nem-e nem megfelelő a páratartalom.

 

A nedvességtartalom (páratartalom) és a királypiton

Az összes királypiton Afrika nagyon meleg, de nem forró, száraz területein honos. Nagyon sok ember abban hibázik, hogy túl nedves környezetben tartja a kígyót. A túlzott páratartalom bőrbetegséghez vezethet, vagyis a kígyó bőrén hólyagok jelenhetnek meg, ezek bakteriális fertőzésre utalnak, ami persze még több egészségügyi problémát okozhat.

 

A túlzott páratartalom ártalmas

Tulajdonképpen a kígyónak inkább száraz terráriumra van szüksége, de természetesen olyan helyet is kell biztosítani számára ahol a páratartalom magasabb. Ez megvalósítható, ha egy megfelelő nagyságú vízzel teli tálat teszel be neki, amelyben bátran megáztathatja magát, ha akarja. A szoba (ezen belül a terrárium) páratartalmától függően ez elegendő lehet. Egy másik módszer a megfelelő páratartalom biztosításához a páratartalmat megtartó doboz lenne.

 

Hogyan bánj a kígyóval

Miután hagysz a kígyódnak egy pár napot, hogy megszokja az új környezetét, felveheted és foglalkozhatsz vele. El akarhat menni tőled vagy megfenyegethet a farka csapkodásával vagy sziszegéssel; de ne ijedj meg - ez általában blöff és a kígyók, mint legtöbb hüllő, nagyon jók ami a blöffölést illeti! Légy gyengéd de kitartó! A kígyóval való mindennapi érintkezés bizalmat adhat mindkettőtöknek. Amikor már kényelmesen érzi magát veled, körbe viheted a lakásban. De ne légy túl magabiztos! Ha lehetőség adódik az elszabadulásra, biztosan meg fogja tenni. Mindig légy gyengéd és próbáld meg elkerülni a hirtelen mozdulatokat! Ha a kígyó feltekeredik a karodra vagy a nyakadra, gyengéden letekerheted a farkánál fogva-soha ne próbáld a fejénél fogva! Egyes kígyók érzékenyek lehetnek ha rögtön evés után foglalkoznak velük. Ha a terráriumon kívül eteted a kígyódat, miután evett, tedd vissza a terráriumba. Aztán hagyd magára egy pár napig. Amint a kígyó kényelmesebben érzi magát veled, már kevésbé lesz ideges és valószínű, hogy nem fogja kihányni a táplálékát.

 

Gyengéden bánjunk a kígyóval!

IBD/Karantén

Az IBD (Inclusion Body Disease) egy vírus, amely a boákat és a pitonokat érinti. A pitonok esetében mindig halálos. Manapság sajnos sok olyan boát és pitont adnak el, amelyek ezzel a vírussal fertőződtek meg.

Mielőtt megvásárolnád a kígyókat, mindig tölts el több időt az állatkereskedésben, hogy megfigyelhesd őket. Még a direkt hüllőket eladó üzletekben is adtak el beteg kígyókat, tehát ez nem garancia arra, hogy te egészséges kígyót vásárolsz meg. Ne vedd meg a kígyót csak azért mert sajnálod, mert betegnek néz ki és az üzletben se nagyon gondozzák őt, mert akkor elveszíted az összes kígyódat.

Mindig tedd karanténba az újonnan vásárolt kígyót, ha még van más kígyód is. Az IBD-nek több hónapba telik, míg megmutatkozik. Ez lehet egy hónap vagy akár egy év is.

Mindig fordulj állatorvoshoz, ha a kígyódnál bármilyen betegségre utaló jeleket figyelsz meg (étvágytalanság, a táplálék felöklendezése, száj rothadás, légúti fertőzés, koordinációs zavarok, ha az állat teste elülső részével felegyenesedik és úgy tesz, mintha csak a "csillagokat bámulná")! Azelőtt figyelmeztesd az állatorvost az IBD gyanújáról, mielőtt még a rendelőjébe érkeznél, hogy a többi kígyót biztonságos helyre tudja tenni a rendelőjében, nehogy érintkezésbe kerüljenek a fertőzött kígyóval.

Ne feledd, a betegség nemcsak a kígyó kígyóval való érintkezése során terjed. Ha nem mosol kezet és úgy foglalkozol a kígyókkal, akkor bizonyára megfertőzöd őket. A vírusok levegőben terjednek- tehát gondold meg jól, hogy milyen helyre viszed őket.

 

Az IBD  ragájos!

Szükségletek

Egy pár dolog, amit meg kell venned: Nolvasan (chlorhexidine diacetate), ezzel tisztíthatod a terráriumot és fertőtlenítheted az ételt és vizes tálakat, a szemét kosarakat, csöveket, kagylót, a kezedet stb.) A Betadine (povidone/jód) a karcolások és sebek tisztítására alkalmas. Tedd külön a kígyó ételes tálát, a vizes tálat, a szivacsokat.

Ha megfelelően gondozod a kígyódat, akkor bizonyára több évig is a társad lehet. Egészen idős korukig aktívak és éberek. A fogságban tartott kígyók gyors halálának okaiért leginkább a nem megfelelő gondozás a felelős: nem megfelelő hőmérséklet, a fűtő- és világítási eszközökkel való érintkezés, az állatorvosi gondozás és kezelés hiánya, meggondolatlan bánásmód - ezek mind olyan dolgok, amikről, mi, a gondozók tehetünk.

                                                                                                                                                                                                                                                    Háziállat magazin

 


(Forrás: www.haziallat.hu)

 
HÍRLEVÉL
E-mail cím:

Feliratkozás
Leiratkozás
SúgóSúgó
 
HÜLLŐS CIKKEK
 
PÓKOS CIKKEK
 
EGYÉB CIKKEK
 

Elérhetőségünk: agriaterra@gmail.com


NÁLAM NINCSENNEK AKCIÓK, MINDEN ASZTROLÓGIAI ELEMZÉS "BECSÜLET KASSZÁS", A KONZULTÁCIÓ ÉS OKTATÁS INGYENES.    *****    **** Nokedli-lapja****Családi magazin****18-98 éves korosztály mindent megtalál itt, játékoktól a hírekig*****    *****    KÜLÖNLEGES AKCIÓ A CSILLAGJÖVÕ OLDALON JÚNIUSBAN.TE DÖNTHETED EL MENNYIBE KERÜLJÖN A HOROSZKÓP MEGRENDELÉSEID ÁRA!    *****    Minden héten anime/managa hírek , minden nap Anime ajánlók , Mondocon hírek. Itt nem fogsz unatkozni!! :)    *****    KÜLÖNLEGES CSILLAGJÖVÕ AKCIÓ JÚNIUSBAN.TE DÖNTHETED EL MENNYIBE KERÜLJÖN A SZÜLETÉSI HOROSZKÓP! VÁRLAK!RENDELD MEG MOST!    *****    Minimálbér és a garantált bérminimum összege 2019-ben    *****    Lépj be a lovak világába! Nevelj, versenyezz, szórakozz! Virtuális lónevelde, szerepjáték, olvasó sarok!    *****    Részletes születési horoszkóp, ajándék 3 év elõrejelzés, ingyenes konzultáció,tájékoztatás az oldalon! Rendeld meg most!    *****    A Világon egyetlen messengeren nézhetõ filmes oldal! NÉZZ FILMET FACEBOOK MESSENGEREN! Csatlakozz hozzánk!    *****    Outsider - Gay - Creative - Rebel - Tolerant - Furry - Brony - Hipster - Gamer - Otherkin - Geek - Autistic    *****    Ayang - Avagy milyen is a világ az én szememmel    *****    KÉRDÕASZTROLÓGIA OKTATÁS AZT ALAPOKTÓL, SAJÁT TANULÁSI TEMPÓD SZERINT - CSAK ITT!    *****    Konyhatündér blog! Egészséges, gyorsan elkészíthetõ ételek. Recept blog    *****    Konyhatündér    *****    Nokedli lapja **** Családi magazin **** Minden ami érdekelhet 18-89 éves korodig ****    *****    Nokedli-lapja *** °_|_° *** Családi magazin *** --*** Mindenrõl olvashat itt ami érdekes lehet 18-98 évesig!! ******___******    *****    Asztrológiai tanácsadás, részletes elemzésekkel,a legkedvezõbb áron és ingyenes konzultáció,a csillagjövõ oldalon. Katt!    *****    ~~~~ SOS ~ KÉRLEK, KÖVESD BE EZT A PROFILT, DIPLOMAMUNKÁMHOZ SZÜKSÉGES! DOBJ OTT EGY ÜZIT, ÉS VISSZAKÖVETLEK! ~ SOS ~~~~    *****    Rendelj részletes születési horoszkópot,3 éves ajándék elõrejelzéssel. Várlak szeretettel az oldalamon, kattints ide!!!!    *****    3D VIRTUÁLIS VILÁG!REGISZTRÁLJ TÖLSD LE A JÁTÉKOT ÉS ISMERKEDJ VILÁG SZERTE ÚJ EMBEREKKE!CLICKELJ A REGISZTÁLÁSHOZ!!!