AgriaTerra
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Menü
 
HÍREINK
 
ÁLLATAINK
 
INTERJÚ
 
Linkek
 
Látogatottság
Indulás: 2012-03-24
 
Macilacispiders

 

 

INTERJÚ - MACILACISPIDERS

 

 

 Mint megígértük, 2014-ben minden hónapban közölni fogunk egy rövid interjút a magyar terrarisztikai élet nagyjaival. Januárban a macilacispiders csapatával ismerkedhetnek meg közelebbről olvasóink. Ezt a kis társulást három személy alkotja: Gombás László, Gombásné Gudenus Mária és Gudenus László (Dudu). Jöjjön hát a velük készült riport.

 

 

 

AgriaTerra: Hány évesen kezdtetek pókozni, és kinek hogy jött ez az ötlet?

 

Dudu: 2007 novemberében, 20 évesen vettem az első pókomat, egy Brachypelma smithit, mert mindig is csodáltam a madárpókokat.

 

 

Laci: Korábban volt egy rövid ideig pókom, még mielőtt Marcsival megismerkedtünk. Mindig is álmom volt tartani madárpókokat, csak akkor nem volt lehetséges.

 

Marcsi: Én Dudu pókjával ismerkedtem először.

2008 januárjától már Lacival együtt csodáltuk Dudu pókjait - etetés vedlés stb, majd 2008 májusában meglepett bennünket két kicsi egyvedléses Grammostola roseaval.

 

AgriaTerra: Mennyi idő telt el az első pók és az első sikeres szaporulat között, mi volt az első sikeresen szaporított fajotok?

 

Marcsi és Laci: Első pároztatás: 2009.04.13. B.albopilosum, C.crawshayi (a pontosság kedvéért, mert akkor még így hívták) - szaporulat nem született belőle. 2009.04.19-én történt Holothele incei pároztatásból származik az első sikeres szaporulatunk, a nőstény május 2-án rakott kokont, június 2-án lettek egy vedlésesek a kicsik.

 

Dudu: Első sikeres szaporulatom: Tapinauchenius gigas 2010. márciusában.

 

AgriaTerra: Kinek mi a kedvenc madárpókfaja, génusza, ha van ilyen?

 

Laci: Változni szokott. Az első nagy kedvenc a Pterinochilus murinus RCF és a teljes genus, de ezzel egyetemben szinte az összes afrikai. Jelenleg a Brachypelmákat szeretem nagyon.

 

Marcsi: Színei miatt a Psalmopoeus irminia, mindig van legalább egy nőstényünk. Nagyon tetszenek a Phormictopusok, nagy álmunk és nagy kihívás szaporítani őket.

 

Dudu: Abszolút kedvenc az Acanthoscurria geniculata.

 

AgriaTerra: Mi a legérdekesebb/legviccesebb sztoritok, ami a pókozással kapcsolatos?

 

Marcsi és Laci: Az első marabachi (akkor még korwestheimi) börzére készülődvén egy adult Theraphosa apophysis hím megszökve a lábaim közé szaladt, mialatt a földön ültem - féltettem a heréim rendesen. Közben ijedtemben azokra a dobozokra estem rá, amikben már a becsomagolt állatok ültek. Szerencsére nem lett semmi bajuk, csak kissé laposabbak lettek a dobozok. Viccen kívül, amikor együtt csinálunk bármit, mindig móka a vége. Nagyon szeretjük a börzéket, szeretjük a külföldi börzékre vezető utakat. Legnagyobb kalandunk és a legtöbb móka az angliai közel egyhetes utazásunk volt, mikor a BTS kiállításra mentünk. Mikor hazafelé jöttünk, sietve, hogy időben odaérjünk a szállásra, nem vásároltunk be út közben. Kajánk már nem volt, gondoltuk, majd ott megvacsorázunk. Nem tudtuk, hogy 9-kor bezárnak a kis faluban az éttermek, bolt meg már sehol sem volt nyitva. Ültünk a szálláson, a zsebünkben a megkeresett fontocskákkal és szépen testvériesen megosztoztunk a maradék két májkrémen és a két tejberizsen, amihez még kanalunk sem volt. Dudu névjeggyel kanalazta ki a dobozból...

 

Dudu: Minden pároztatás vicces dolog. A videóinkon elsősorban azért van zene, mert végigpoénkodjuk és röhögjük az egészet. Egy párzáson hagytuk az eredeti hangot, máris mutatjuk, miért:

 

 

AgriaTerra: Ilyen esetekben egyáltalán nem csoda ha végignevetitek az egészet. :)

 

Marcsi és Laci: Érdekes sztori több van, többféle szempontból érdekesek. Amin nagyon meglepődtünk, mikor az adult balfouri hímünk pározta a nagy német tenyésztőtől mikroszkóppal szexált "nőstényt", akiről később kiderült, hogy a párzásnál semiadult hím volt! A párzási mechanizmust teljesen tökéletesen imitálta, azt leszámítva, hogy a mozgása megfelel a hím mozgásának, nem úgy "dobolt", mint egy nőstény.

 

AgriaTerra: A mérete nem volt gyanús?

 

Marcsi és Laci: Nem, nem volt gyanús, mert a semi hím egy adult nőstény méreteivel rendelkezett, az adult hím pedig nem volt túl nagy. Valahol van róla videónk...

 

 

 

Szakmai szempontból az angol börzét megelőző este volt a legérdekesebb, mikor a híres taxonómusokkal személyesen találkozhattunk. Barátként üdvözöltek, asztalukhoz ültettek. Andrew Smith gratulált az oldalhoz és a szaporulatokhoz, pontosan ismerte a fotóinkat. Ray Gabriellel egy egész estét végigvicceltünk. Richard Gallon fiatal kora ellenére hatalmas tudással rendelkezik, mégis nálunk látott először élő Harpactira curatort. És a többi, amit felsorolni sem tudnánk azon két nap eseményei közül.

 

AgriaTerra: Mennyi időt vesz el egy napotokból átlagosan a pókozás?

 

Marcsi és Laci: Többféle teendő van a pókokkal kapcsolatban. A gyakorlati tennivalók, az etetések általában a hétvégékre korlátozódnak, esténként szoktunk pároztatni, fotózni, napjában többször levesszük őket a polcról... Ezzel párhuzamban jelentős részét teszi ki a napnak a levelek, üzenetek megválaszolása, honlap karbantartása, facebook-os oldalakon való részvétel, fotók szortírozása, logózása. A nagyobb meló a börzék előtti hét: minden állatot egyenként megetetünk, megitatunk, költöztetünk, címkézünk. Szeretjük hogyha tiszták a dobozok, az állatok jól láthatók. Nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy ne legyenek koszos, átfirkált dobozok az asztalon, muslicával teli döglött táplálékállatok a dobozban, stb.

 

 

Dudu: Én gyakorlatban kevesebbet foglalkozom az állatokkal, néhány pókom van csak otthon. Velük heti szinten foglalkozom, de természetesen minden nap megnézem őket. Főleg a weboldallal (http://www.macilacispiders.hu), illetve az internetes hirdetésekkel foglalkozom.

 

AgriaTerra: Tudjuk, hogy Laci egy zenekarban énekel, nemrég elkezdtetek tengerimalacokkal is foglalkozni, és tavaly nyáron megszületett a kislányotok. Szinte felfoghatatlan, hogy jut mindenre időtök. Esetleg van még valami ezeken kívül, amivel foglalkoztok mostanában, vagy szeretnétek belevágni?

 

Marcsi és Laci: Alaphelyzetben négy gyereket nevelünk, Réka az egyetlen közös, illetve Laci két nagy fia is rendszeresen látogat bennünket. A nyáron alapítottuk meg a családi cégünket Dudu, Marcsi, Laci és Dudu és Marcsi másik testvére, Ottó, akivel a börzéken az asztalunk mögött szintén találkozhattok. A Kft egyedi ajándéktárgyak készítésével foglalkozik (www.kituzoshop.hu), illetve mindannyiunknak van polgári foglalkozása. Én most nyilván otthon vagyok a babával, Dudu pedig múlt nyáron összeköltözött a barátnőjével.

A malacokkal kapcsolatban: angol rövidszőrű tengerimalaccal foglalkozunk kiállítási és tenyészminőségben, de ők maradnak a háttérben. Ahogy a facebook-os oldalunkon a Breeding project albumban láthatjátok, az időnk nagy részét továbbra is a pókok teszik ki.

 

AgriaTerra: Milyen terveitek vannak 2014-re?

 

Marcsi és Laci: Angol barátainktól már tavaly év végén megkaptuk a meghívólevelet a BTS kiállításra. Egyetlen esetben tekintenének el a megtorlástól ha nem jelenünk meg ismét (2013-ban Réka miatt itthon maradtunk), hogyha újból babát várna Marcsi. A szállásunkat már lefoglaltuk, így egészen biztosan megszálljuk Angliát 2014. május 17-20-án. Nem lesz kis feladat, mert kétfelé szakad a csapat. Lesz egy szárazföldi, illetve egy légi különítmény. A szárazföldi egységet Dudu vezeti, az autót pedig egy unokatestvér, ők viszik majd az állatokat. Én és Marcsi Rékával pedig repülőn érkezünk majd Birmingham-be. Tenyésztés terén a terveinket a múlt héten publikáltuk, elsősorban Brachypelma és Chromatopelma fronton várunk eredményt, de nagyon szeretnénk a Phormictopusokkal is előrébb jutni. Van egy-két olyan állat, illetve pár nálunk, amik szaporítása európai szinten is kiemelkedő lenne. Részt kívánunk venni továbbra is a lehető legtöbb külföldi és honi kiállításon. Tavaly a weboldalunkat frissíteni kényszerültünk, az akkori másfélezer fotónk eltűnt, ezért folyamatosan építjük újjá. Erre sajnos kevés idő maradt, de folyamatosan dolgozunk rajta. A BTS Journal szerkesztősége is feladattal ruházott fel bennünket, igyekszünk ennek is eleget tenni, melynek eredményét az előzetes tervek alapján legkésőbb a júniusi számban olvashatjátok.

 

AgriaTerra: Sok sikert kívánunk, és köszönjük az interjút!


 


 

Macilaciék az interjú mellett egy játékkal is megajándékozták az AgriaTerra olvasóit!

Ha szeretnétek nyerni nem kell mást tennetek, mint az alábbi feladványra helyes választ adni, és a választ elküldeni az agriaterra@gmail.com emailcímre 2014. február 1. éjfélig. A helyes választ beküldők közül kisorsolt nyertest e-mailben értesítjük.

 

Mondj egy olyan madárpók genust, ahol az elmúlt időszakban több átnevezés is történt!           (Az átnevezett fajokból is kérünk példákat, nem elég tippelgetni!)


 

A helyes megfejtést beküldők között 3 db madárpókos posztert sorsolunk ki (59,5 x 84cm), ami a 2013. február 9.-i TerraPlaza börzén vehető át a macilacispiders asztalánál.

 

 

 


 

 

 

 
HÍRLEVÉL
E-mail cím:

Feliratkozás
Leiratkozás
SúgóSúgó
 
HÜLLŐS CIKKEK
 
PÓKOS CIKKEK
 
EGYÉB CIKKEK
 

Elérhetőségünk: agriaterra@gmail.com


Avon vásárló vagy de unod, hogy a tanácsadód várat állandóan? Esetleg eltûnt? Az Õ kedvezményeit inkább te vlltanád be??    *****    Kérlek segítsd egyesületünk munkáját az adód 1%-kal. Nézd meg a rendezvényeinket is. 2018. március 24.-én várunk!    *****    A HUN-Tv kezet nyújt: Az Élet Magazin elõadásai, köztük Asztrológia elõadásom    *****    Olvasód leszek! Nyerj 100 Kreditet! Gyere ha szeretsz Olvasni.    *****    Farmasi - Antiallergén szépségápolás, babaápolás, háztartási szerek, bio kozmetikumok    *****    Mit gondolsz a Valentin napról? Ünnepled? Felháborodsz? Ajándékozol? Posztoltál már róla? Mutasd meg!    *****    Versenyeznél? Építenél új portált? Milyen témában? Milyen nyeremény motiválna? A TE ötleteidre is kíváncsiak vagyunk!    *****    A karma megnyilvánulásai    *****    MARGOT ROBBIE HUNGARY! MARGOT ROBBIE AUSZTRÁL OSCAR JELÖLT SZÍNÉSZNÕ MAGYAR RAJONGÓI HONLAPJA! MARGOT ROBBIE HUNGARY!    *****    Lovak szerelmeseinket itt a helye! Tartozz te is közénk! KATT!KATT!KATT!MEGÉRI!KATT!KATT!KATT!    *****    Részletes személyiség és sors analízis,ajándék 3 év elõrejelzés,ingyenes konzultáció,ahol megbeszéljük a kérdéseid Katt!    *****    Születési horoszkóp + 3 éves elõrejelzés + biotérkép, 3000 Ft.Az ajándék,teljesen ingyenes konzultáció,rendeld meg KATT!    *****    Aktív videojáték honlap! Ingyen G-portál kreditek csak a készlet erejéig! Ne maradj ki te se belõle! Kattints ide! <3    *****    Kapható a VÖRÖS HÓ címû regény. Kaland és rejtély az örök fagy birodalmában. VÖRÖS HÓ. Részletek a weboldalon!    *****    Új letölthetõ olvasmányok:28 nap varázslatban A fénytest A kulcs A titok A tizedik felismerés A lélek anatómiája A csend    *****    Még nagyon az év elején járunk, most rendelj születési horoszkópot az ajándék 3 év elõrejelzés és ingyenes konzultáció!!    *****    Pánikenyhítõ poszt a Histórián. Superuser jelen. És TE merre jársz? Kattints!    *****    SIMONA | az Isten áldjon, Esperanza! Lolájának fõszereplésével | SIMONA | a jelenleg futó legsikeresebb argentin sorozat    *****    Marculábi cica tíz éves lett! Ünnepeljétek meg a születésnapját a Mesetárban Marculábis ujjbábokkal! Boldog szülinapot!    *****    ***Munkalehetõség! Magyarországról, Szlovákiából, Csehországból keresünk, MLM vezetõket és tanácsadókat! ***