AgriaTerra
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Menü
 
HÍREINK
 
ÁLLATAINK
 
INTERJÚ
 
Linkek
 
Látogatottság
Indulás: 2012-03-24
 
Szakállas agáma

 

 SZAKÁLLAS AGÁMA (Pogona vitticeps)

 

 


SZÁRMAZÁSA:

  Ausztrália, Közép- Dél- Délkelet Ázsiában valamint Afrikában él. Száraz köves-füves pusztaságain. Európában csak a Görög szigeteken (hardun) él. Sok él a fákon, de szélsőséges helyhez is alkalmazkodik.

 

                        LEÍRÁSA:

   A kifejlett állat hossza 40-55centimétert is elérheti, aminek a felét a farka teszi ki. Nappal aktív állat. Színe az eredeti élőhelyéhez alkalmazkodott. Alap a barna szín, minden árnyalatában felveheti. A hátán vöröses sávok futnak végig. Hasa piszkos fehér. Tenyésztett állatoknál a színvariáció, sokféle lehet. Jellegzetessége, mint egy a hasától elkülönítő tüskésszerű pikkelyei, melyek a nyak tájékán a legnagyobbak. Ha veszélyt érez, torokpikkelyeit kifeszíti, aminek a színe feketére is változhat. Száját szélesre tártja veszélyes állatnak tetteti magát. Feje háromszög alakú, a fejéhez képest apró szemei vannak. Teste aránylag lapos. Erős lábak, hosszú karmok. Az állatok hidegvérűek a környezet melegével tartják magukat melegen. Ezért a meleget szeretik.

 

VISELKEDÉSE:

Alapjában véve szociális állatok ezért, több példányt is tarthatunk együtt. A nagyon ritkán fellépő vitákat, a mellső lábak körözésével, a test felfújásával, és gyakori fejbólogatásokkal oldják meg. Általában talajon mozog, de ha kell, kitűnően tud mászni. Nagyon szelíd kíváncsi állat, könnyen kézhez szoktatható. Ezért kezdőknek is alkalmas.

 

-VÁSÁRLÁSKOR: Csakis egészséges mozgékony egyedet vegyünk. Mert a fiatal állatok sok odafigyelést igényelnek. A kicsik minden energiájukat a növekedésre fordítják. Vásárláskor sose válasszunk apatikus, sérült egyedet, ha módunkban áll, határozottan szólítsuk fel az eladót, hogy csak akkor vesszük meg a kiválasztott agámát, ha az előttünk hajlandó enni. Ne dőljünk be a megszokott szövegnek, a stressz miatt nem eszik, ha nyugis környezetben van, biztos eszik. Mert az egészséges agáma, ha megfelelő a körülmények között tartják mindig képes enni. Kivétel ha, éppen akkor hozták, vagy a napokban. Szállításra oda kell figyelni. Hideg-meleg szellőzés. Ha hazaérkeztünk ne kezdjük el nyaggatni, tegyük a terráriumba és hadjuk felfedezni az új helyet. Nem kell meg ijedni, ha néhány napig nem eszik. De ez ritkán fordul elő. Kíváncsi, hüllők között egyedülállóan értelmes. Mindent megkóstol megnéz magának.

 

 

TERRÁRIUMI TARTÁS:

 

   A terráriumot az eredeti élőhelyének megfelelően alakítsuk ki. Méreténél vegyük figyelembe az állat kifejlett hosszát (40-55cm). Egy kifejlett példány 100-120*50-70*50-70cm-es terráriumba kényelmesen elfér. Több állat esetén növelni kell az alapterületet. Aljzatnak használhatunk homokot, finom kavicsot, 10-20cm vastagon, amit összekeverhetünk egy kis virágfölddel.(Föld helyett tehetünk mészkő őrleményt) Sűrűn előfordul, hogy az ajzatott nyalogatják ásványi anyagok felvétele céljából. Rendezzük be minél változatosabban a helyüket. Biztosítsuk számukra búvóhelyet, mászó ágat, sütkérező követ. Növényt is rakhatunk be, de lehet, hogy megkóstolják. A terrárium hőmérséklete 27-33˚C, a napozó helyen akár 40˚C is lehet. Az éjszakai hőmérséklet lecsökkenhet 20-23˚C-ra. Páratartalomra nem kényes, de némelyik kifejezetten szerei a párát. De fontos, hogy felhevült állapotban semmiképp se locsoljuk le. UV-A és UV-B sugarakról gondoskodni kell, ezért érdemes ilyen izzókat beszerezni, illetve neoncsöveket beépiteni, az UV sugarak az üvegen nem mennek át. Világítás 10-12 óráig tartson. Árnyékos helyről is gondoskodni kell. Itató legyen nehéz és stabil, (ne tudják felborítani) és akkora legyen, amibe az állat is elfér, mert előfordul, hogy az fürdőzni támad kedve. Langyos víz serkenti az emésztést és az anyagcsere folyamatot. Gyakran ide is űrit, ezért érdemes naponta cserélni. Szinte hihetetlen az agámák szeretnek fürdeni. Egy tetszőleges edényt fel kell tölteni langyos vízzel, de csak annyira, hogy a feje kiérjen, érdemes még beletenni néhány követ, hogy ki tudjanak mászni. Fontos szerepe van még a vedlésnél is. A száraz klíma miatt könnyen rájuk szárad. Ez a kisebbeknél fontosabb. Ne rakjuk össze más kisseb gyíkkal, mert megeszi csak hasonló nagyságú egyedet rakjunk össze.

 

 

TELELTETÉS:

 

A teleltetés kezdete:

 

                  -A táplálék megvonása ragadózóknál 1-2hét növényevőknél 2-3hét, ezzel párhuzamosan a hőmérséklet csökkenés.

 

                  - Ezután kerülnek a teleltető helyükre, melynek körülményeit az állat eredete határoz meg. (Fajonként változó)

 

                  -A teleltetés után (2-3hó) az ébresztési fokozatott, kell megkezdeni.

 

    Ügyelni kell arra is, hogy az ősz közeledtével a természetes fény is egyre kevesebb és a hőmérséklet is csökken. Az állat felkészül a nyugalmi időszakra. Azonban mihelyt beindul a fűtés a hőmérséklet emelkedni fog egy kicsit. Mely kizökkentheti eme ritmusából. Így előfordulhat az is, mire elrakhatnánk teleltetni, addigra az anyagcseréje ismét felgyorsult állapotban lesz, mely pusztuláshoz vezethet.

 

    Teleltetés során előfordulhat pusztulás melynek legfontosabb okozói:

 

                  -A táplálék nem ürült ki teljesen az állatból.

                  - Túl magas a hőmérséklet miatt fertőzés.

                  - Gyenge állat (fiatal állat)

                  - Kiszáradás.

 

     Ezért ha valamilyen rendellenességet vélünk felfedezni az állaton szakítsuk meg a folyamatot. A föld déli részéről importált állatoknál problémát okozhat az is, hogy ott a mi időszámításunk szerint nyárra esik a teleltetés időszaka. Ezért fontos, hogy ha lehet az első évben, ne teleltessük.

 

 -A fiatal állatokat se teleltessük, 1éves korukig. Mert a szervezetük még nem biztos, hogy készen áll ilyen megterhelésre.

 

 -A teleltetés befejezése is fokozatosan történik, a hőmérséklet szép lassan emeljük.

-A felébredt állat igen jelentősen lefogyott a kezdeti súlyához képest. Az etetés is fokozatosan kell elkezdeni.

    Gyakran előfordul, hogy a fiatal állat következő telelés szokatlan viselkedési formát kezd felvenni. Egyre többet alszik, kevesebbet eszik, elbújik. A hővel és a vitaminnal nincs gond. Az agámák képesek maguktól is letelelni. Mert hamarabb sötétedik, és a légnyomás is változik. Ha van lehetőség a megfelelő teleltetésre, kezdjük el csökkenteni a hőmérsékletet. A pihenő előtt egy héttel már ne kapjon enni az állat, hogy a béltartalom kiürülhessen. Majd helyezzük 10-14˚C helyre, ahol 2hónapig teleltessük.

 

  Folyamatosan kell figyelni, ügyelni arra ne száradjon ki. Az emésztés beindításához langyos fürdő. Ha nincs lehetőség a teleltetésére, akkor tartsuk az optimális körülményeket, és lehetőleg időben kapcsoljuk be ősszel a fűtést. Hogy az agáma a lehető legkevesebbet észleljen az évszakváltozásból. Néha magától is képes elmenni telelni (de ritkán). Ilyenkor le kell kapcsolni a lámpát, lejjebb venni a fűtést, és hadjuk pihenni. Figyelni kell, mikor kell újra felkelteni. Mivel az anyagcsere nem lassult le kellő képen, a hőmérséklet miatt. Ezért 1 hónapnál nem érdemes tovább teleltetni, mert felélheti tartalékát. Kezdjük ugyan úgy felkelteni, mint normálisan.

 

VEDLÉS:

  A hüllők bőre két rétegből áll. A hámrétegből illetve az alatta lévő irharétegből. A külső rétegből minden hüllő esetén pikkelyek fejlődnek ki, melyeknek mérete az adott fajtól függ. A legtöbb gyík és kígyó faj fején, a pikkely nagyon nagy, és pajzs alakú. A hűllők bőrének felső rétege, hasonlóan a többi gerinces állatéhoz, cserélődik. Ami nem folyamatos, hanem szakaszos. A hüllők vedlését szakaszokra bonthatjuk, melyet leginkább a kígyóknál lehet megfigyelni.

 

                - Első szakasz: A kígyó színe élénk, aktív életet él, és megfelelően táplálkozik.

                - Második szakasz: A kígyó színe tompul, de még rendesen eszik.

                - Harmadik szakasz: 7-10 napra a kígyó szürkés árnyalatú lesz, a szeme is  beszürkül. Védett helyre húzódik vissza, és a táplálékot is visszautasítja. Gyakran támadó jellegűvé válltózik, ebben a szakaszban.

                 - Negyedik szakasz: 5-10 nap a kígyó színe megélénkül, előbújik.

                 - Ötödik szakasz: A kígyó levedli elszarusodott bőrét.

 

   A gyíkok vedlése is hasonló (ciklusos), csak náluk nem különülnek el ilyen látványosan a szakaszok. Levedlett bőrüket a legtöbb gyík faj gyakran elfogyassza, amivel igyekszik visszanyerni a távozó vitaminokat, és ásványi sók egy részét. Gyakran az állatok nem tudnak, kisseb nagyobb mértégben megszabadulni a felesleges bőrüktől. Ennek legfőbb oka a rossz páratartalom,és a vitaminhiány. Ha nem képes megszabadulni ezektől a bőrdaraboktól, segíteni kell rajta, minden kép. Mert gyulladáshoz is vezethet. A vedlésnél még nagyon fontos a fürdetés, mert segít nekik vedleni. Főleg a farkukat kell megfürdetni mert az nem mindig ér bele a tálba, és ha rajt marad a bőr elszorítja a vért, és könnyen leeshet. A kicsi agámáknál fontosabb, mert többször vedlenek.  

 

TAKARITÁS:

 

  Az agáma széklete kifejezetten szagos. Érdemes kis lapátszedővel naponta megszabadulni a végterméktől. Így elkerülhető a lakásban a szag. A terrárium teljes talaját elég 2-3hónaponta cserélni.

                                                                          

TÁPLÁLKOZÁS:

 

 Nem válogatós szinte mindent elfogad, amit kínálunk neki. Legyen rovar, illetve zöldség-gyümölcs, és ritkán szopós egér is. Azonban minden esetben vitaminporozni kell! 

 

                   Élő állat: Tücsök, sáska, csótány, gyászbogár-, lisztbogár-, rózsabogár-, pincebogár-, a bogár és lárva, házi tücsök, szöcske, vándor-sivatagi sáska, moly (nagy viaszmoly), hernyó, földigiliszta, svábbogár, csiga.

 

                   Zöldség, és zöldtakarmány:

 

                - Bazsalikom: levele.

- Ciróka: Teljes komplett.

–Édeskömény: Vágva.

–Sárgarépa: Nyersen durván reszelve.

–Csira: Búza vagy szója.

–Lóhere: Levele és virága.

–Tök: Tök virág és darabolva.

–Pitypang és gyermek láncfű: Levele és virága.

–Paprika: Húsa csíkokra vágva.

–Petrezselyem (sima): Levele.

–Saláta: Teljes komplett.

–Zeller: Vékonyan apróra reszelve.

–Paraj, spenót: Teljes komplett.

–Hegyes lándzsás úti fű: Levele.

–Paradicsom: Húsa darabolva.

–Tyúkhúr: Teljes komplett.

–Cukkíni: Aprítva vagy durvára reszelve.

 

                  Gyümölcsök:

 

- Alma: Nyersen durvára reszelve.

–Kajszibarack: Kis darabok.

–Banán: Kis darabok.

–Körte: Kis darabok.

–Földi szeder: Teljes komplett.

–Szamóca, földieper: Teljes komplett.

–Fekete áfonya: Teljes komplett.

–Málna: Teljes komplett.

–Cseresznye: Kimagozva, felezve.

–Kivi: Héj nélkül szeletelve.

–Mandarin: kicsi darabok.

–Mangó: Héj nélkül szeletelve.

–Sárgadinnye: Mag nélkül szeletelve, gyümölcs hús.

–Mirabella szilva: Mag nélkül felezve.

–Nektarin: Szeletelve.

–Papaya: Kicsi darabok.

–Őszibarack: Hámozva szeletelve.

–Szilva: Kimagozva, felezve.

–Ringlószilva: Kimagozva, felezve.

–Egres: Teljes komplett.

–Borszőlő: Felezve, de maggal együtt.

- Ne adjunk neki spenótot, mert leköti a kalciumot!

  Fiatal korban főként állati eredetű táplálékot fogyasztanak. Idősebb korukban átérnek a nővényi kosztra. Fiatal korban rengeteget esznek, lehetetlen jóllakatni őket. Egy kifejlet példány hetente megeszik 25-35db tücsköt. Ha nem kapnak megfelelő mennyiségű táplálékot, fajtársaikat és szélsőséges esetben saját magukat is képesek megcsonkítani. Nincs ok a félelemre, ha a fiatal agáma kezdetben nem hajlandó elfogadni a nővényi táplálékot, idővel igényelni fogja. Kiskorában a húsevéstől lesz szép nagy. De legjobb, ha mindennel megkínáljuk őket. Az sem baj ha nem kell neki a vegetáriánus kaja, ha vitaminozva van eleség.

 

 

 

 (Forrás: Kalocsa Melinda, http://agamahullok.5mp.eu/web.php?a=agamahullok&o=mg8Sd_6HJw)

 

 
HÍRLEVÉL
E-mail cím:

Feliratkozás
Leiratkozás
SúgóSúgó
 
HÜLLŐS CIKKEK
 
PÓKOS CIKKEK
 
EGYÉB CIKKEK
 

Elérhetőségünk: agriaterra@gmail.com


Avon vásárló vagy de unod, hogy a tanácsadód várat állandóan? Esetleg eltûnt? Az Õ kedvezményeit inkább te vlltanád be??    *****    Kérlek segítsd egyesületünk munkáját az adód 1%-kal. Nézd meg a rendezvényeinket is. 2018. március 24.-én várunk!    *****    A HUN-Tv kezet nyújt: Az Élet Magazin elõadásai, köztük Asztrológia elõadásom    *****    Olvasód leszek! Nyerj 100 Kreditet! Gyere ha szeretsz Olvasni.    *****    Farmasi - Antiallergén szépségápolás, babaápolás, háztartási szerek, bio kozmetikumok    *****    Mit gondolsz a Valentin napról? Ünnepled? Felháborodsz? Ajándékozol? Posztoltál már róla? Mutasd meg!    *****    Versenyeznél? Építenél új portált? Milyen témában? Milyen nyeremény motiválna? A TE ötleteidre is kíváncsiak vagyunk!    *****    A karma megnyilvánulásai    *****    MARGOT ROBBIE HUNGARY! MARGOT ROBBIE AUSZTRÁL OSCAR JELÖLT SZÍNÉSZNÕ MAGYAR RAJONGÓI HONLAPJA! MARGOT ROBBIE HUNGARY!    *****    Lovak szerelmeseinket itt a helye! Tartozz te is közénk! KATT!KATT!KATT!MEGÉRI!KATT!KATT!KATT!    *****    Részletes személyiség és sors analízis,ajándék 3 év elõrejelzés,ingyenes konzultáció,ahol megbeszéljük a kérdéseid Katt!    *****    Születési horoszkóp + 3 éves elõrejelzés + biotérkép, 3000 Ft.Az ajándék,teljesen ingyenes konzultáció,rendeld meg KATT!    *****    Aktív videojáték honlap! Ingyen G-portál kreditek csak a készlet erejéig! Ne maradj ki te se belõle! Kattints ide! <3    *****    Kapható a VÖRÖS HÓ címû regény. Kaland és rejtély az örök fagy birodalmában. VÖRÖS HÓ. Részletek a weboldalon!    *****    Új letölthetõ olvasmányok:28 nap varázslatban A fénytest A kulcs A titok A tizedik felismerés A lélek anatómiája A csend    *****    Még nagyon az év elején járunk, most rendelj születési horoszkópot az ajándék 3 év elõrejelzés és ingyenes konzultáció!!    *****    Pánikenyhítõ poszt a Histórián. Superuser jelen. És TE merre jársz? Kattints!    *****    SIMONA | az Isten áldjon, Esperanza! Lolájának fõszereplésével | SIMONA | a jelenleg futó legsikeresebb argentin sorozat    *****    Marculábi cica tíz éves lett! Ünnepeljétek meg a születésnapját a Mesetárban Marculábis ujjbábokkal! Boldog szülinapot!    *****    ***Munkalehetõség! Magyarországról, Szlovákiából, Csehországból keresünk, MLM vezetõket és tanácsadókat! ***