AgriaTerra
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Menü
 
HÍREINK
 
ÁLLATAINK
 
INTERJÚ
 
Linkek
 
Látogatottság
Indulás: 2012-03-24
 
Eleségállatok


 

Lisztkukac

(Tenebrio molitor)

 

Egy kis helyreigazítás. Ugyanis az eleségállat magyar közszájon forgó elnevezése hibás, nem kukac hanem bogár.  

Az egyik legkönnyebben beszerezhető eleség. Olcsó ám magas zsír és kevés protein tartalma miatt nem a legmegfelelőbb táplálék. Sok terrarista a "szegény ember hüllőjének eledele"-ként is emlegeti. A lárva kitinváza kemény és nehezen emészthető. Kálcium és foszfor tartalma jóval kevesebb az elfogadhatónál, ezért mindenképpen vitaminporozni kell. Önállóan főeleségként semmiképpen ne alkalmazzuk, csak kiegészítésként, mert ha csak ezzel etetünk, zsíros beteg állatot fogunk eredményül kapni.

A kifejlett bogár 1,5-2 cm-es a hímek első lába hajlott a nőstényeké egyenes. A lárvák bábozódás előtt 2,5-3 cm-esek, de előfordul, hogy elérhetik a 3,5 cm-t is. A kifejlett bogár kb. 3 hónapig él, ami alatt 150 petét rak. 27°C-on a peték 5-7 nap alatt kelnek ki, a lárva állapotuk 42-49 napig tart, és 6-10 napig vannak a bábokban. Ivarérettségüket a bábból való kikelés utáni 10-12. napon érik el és a megtermékenyített nőstény 7 nap múlva rakja le a petéit.

 Tenyésztésükhöz használjunk egy minimum 60x50 alapterületű 30 cm magas edényt ami lehet fa, műanyag vagy üveg. A tartóláda tetejét szúnyoghálóból készítsük, a megfelelő szellőzés biztosítása végett. Mindenképpen fedjük az edényt mert a kifejlett bogár képes repülni.

Kb. 350g tápkeveréket helyezzünk be amit lehet tiszta búzakorpa vagy ha azt akarjuk, hogy állataink jól fejlődjenek adjuk nekik az alábbi keveréket.

 150g búzaliszt, 150g zabpehely, 300g korpa, 30g sörélesztő

 De kenyérmorzsát is tehetünk a tápkeverékbe. Kezdésnek 800-1000 db hernyót helyezzünk a keverékbe. Hetente adjunk nekik néhány vékony szelet almát répát, krumplit. Az el nem fogyasztott maradékokat két nap múlva vegyük ki.

A tenyésztést természetesen kisebb méretben is létrehozhatjuk. A tápkeverékbe érdemes lemezes haltápot is tenni, ettől magasabb lesz a kukacok vitamin és ásványianyag tartalma.

A lárvák viszonylag ellenállóak a hideggel szemben, ezért tárolhatjuk őket a hűtőszekrényben feletetésig, így megakadályozhatjuk a bebábozódásukat is.Perui gyászbogár

(Zophobas morio)

 

Közép és Dél-Amerikából származnak, tápanyag tartalmuk szinte azonos a lisztbogáréval, ezért vitaminporral panírozva, megfelelő kiegészítő eleség.

A kifejlett bogár 3-3,5 cm, 27-29°C-on 8-12 nap alatt kelnek a peték, a lárvák 70-98 napig növekednek, majd bebábozódnak. A 4-5 napos bábállapot után még két hétre van szükségük, hogy ivaréretté váljanak és a megtermékenyítés utáni 7. napon lerakják petéiket. Egy kifejlett állat élete során kb. 1500 petét rak.

Tenyésztésükhöz 40x30x15 cm nagyságú üveg vagy vastag falú műanyag doboz. Mivel az állatok számára 70%-os páratartalmat kell biztosítani ezért fontos a jó szellőzés, amit úgy érhetünk el, hogy fémszúnyoghálót ragasztunk  az edényre egyik vagy mindkét oldalára.

Aljzatnak használhatunk tépett papírdarabokat vagy faforgácsot, amit 2 cm-es rétegben kell leteríteni. Eleségnek adhatunk nekik pl. búzalisztet, búzakorpát, zabpelyhet, lemezes díszhaltápot, zöldségeket, gyümölcsszeleteket.

A nedves élelmiszerek maradékát másnap el kell távolítani a tenyészetből.

Ne tartsuk a feletetni kívánt lárvákat a hűtőben, mert 15°C-alatt elpusztulnak.


 

Tücsöktenyésztés


Hazánkban két tücsökfajt árusítanak a kétfoltút (Gryllus bimaculatus) [fekete] és a házi tücsköt (Acheta domesticus) [barna], de előfordul a banántücsök is (Gryllus assimilis).

Az eleségállatok árai boltonként változnak. Gyakran felmerül a terraristák fejében, valamilyen okból (messze van a bolt, túl drága az eleség), hogy saját maga próbálja meg tenyészteni. Ez persze nem lehetetlen, de ha valaki mondjuk egy szakállas agámát (Pogona vitticeps) akarna saját tenyészetével ellátni, akkor készüljön fel, hogy egy fél szobát kell a tücsköknek szentelnie.

Már az elején el kell dönteni, hogy a különböző fejlődési szakaszban lévő állatokat különválasztjuk-e. Tenyésztésükhöz szükség van legalább egy üvegedényre, melynek magassága nagyobb, mint 15 cm, hogy ne tudjanak kiugrani a helyükről.

Minimum paraméterek: 40x25x15

A biztonság kedvéért, mert a kicsi tücskök fel tudnak mászni az üvegragasztón, érdemes lefedni a tartóedényt.

Aljzat: Homok, (felszívja a felesleges nedvességet)

Tőzeg, kerti-föld, homok, keveréke (ideális petéző hely)

Nem használunk aljzatot (ebben az esetben egy kis dobozt kell megtölteni a fenti keverékkel) 

Helyezzünk be egymásra rakott tojástartókat, hogy a tücskök el tudjanak bújni, és ezzel is megnöveljük a felhasználható felületet. A petéző helyen a hőmérséklet 30-33°C-között legyen a páratartalom, pedig 50-60%-között, mindig nedvesen kell tartani, mert a peték vizet vesznek fel, hogy elérjék a kívánt méretüket.

A legfontosabb az etetés, hiszen ezeket az állatokat kívánjuk, majd feletetni kedvenceinkkel, ezért érdemes jól táplálni őket. A két foltú tücsök nem csak növény evő, szüksége van állati fehérjére ezt a legkönnyebben úgy tudjuk megadni, hogy porrá törünk kutya vagy macska ropit. Növényi eredetű eleség lehet gyümölcs, pitypang levél reszelt sárgarépa, tyúkhúr, salátával vigyázni, mert nagyon gyakran permetezőszerrel szennyezett. (bár még egy tücsköm sem dobta fel emiatt a talpát) Csak száraz takarmánnyal is lehet etetni a tücsköket, nyúltáppal, ezt is porrá kell törni és érdemes a ropival keverve adni. Ebben az esetben nagyon fontos, hogy legyen a tartó edényben itató, általában madaraknál használt önitatót szoktak alkalmazni, aminek nyílását eltömik papírtörlővel megakadályozva a lárvák fulladását, de ehelyett megfelel egy lapos kupak is amiben gyakran cseréljük a vizet.

A tücskök fejlődése a hőmérséklet függvénye, 28-30°C-on 55-65 nap a generációs ciklusuk.

Ivarérettség elérése:     38-42 nap

Peterakás:                      6-8 nap

Kelés:                             8-12 nap

A kifejlett tücskök 2,5-3 cm-esek, ivarukat első ránézésre meg lehet állapítani. A nőstényeknek 1,5-2 cm-es tojócsövük van, a hímek szárnya rövidebb.

Amire fontos odafigyelni!

    Ha túl magas a páratartalom, a tenyészetünk beatkásodhat, ha pedig alacsony a peték kevés vizet vesznek fel kiszáradnak, vagy lassabban kelnek ki.

A tücsök teteme elfolyósodik, büdös lesz, ez a bakteriális eredetű betegség könnyen az egész tenyészet pusztulását okozhatja. A terráriumot alaposan fertőtlenítsük ki!

    A tücskök iridovírusa a hüllőkre is veszélyt jelent. Sajnos nem tudunk ellene védekezni, csak ha megfigyeljük a takarmányállatot és amennyiben bénulást vélünk felfedezni, különösképpen a fiatal egyedeken akkor azokat ne etessük fel.

    Amit még érdemes megemlítenem, hogy az el nem fogyasztott tücsök megrághatja állatainkat, ez a vedlő pókokra igaz.


 

Argentin csótány

(Blaptica dubia)

Az Argentin csótány egy középes méretű csótány faj kifejletten átlag 4,5 cm hosszú. Nemileg dimorphic, a hímen van szárny, míg a nőstényen csak egy pici szárny csonk. A kifejlett példányok sötét barna és fekete színűek, van olyan változata is, amelyiket narancssárga pont látható. Habár a hím rendelkezik szárnyakkal, nem tud repülni. Sem a felnőtt sem a fiatal nem mászik sima felszínen.


Környezet
Ideális hőmérséklet legalább 25 °C, de nappal elérheti a 28-30 °C is. A vedlés sikeréhez szükséges a megfelelő páratartalom, bár jobban viseli a "szárazságot" mint más csótány fajok. A szükséges páratartalom 50-60 %.

Élelem
A Blaptica dubia mindenevő és dögevő, különösen szereti az édes élelmet. Megfelelő étel számára a sárgarépa, alma, narancs, fejes saláta, száraz kutya, macska táp, gabonafélék.

Életciklus
Szapora, elevenszülő faj. Amikor a párzás megtörténik, a hím elhelyez egy ondó csomag a nőstényben. Ez az ondó csomag tiltja a nőstényben a további párzást. Terhesség ideje egy hónap. A nőstény elevenszülő kb. 30 fiatalt szül, mindegyik kb. 3 mm hosszú. A bébik felnőtté érnek 3-4 hónap alatt de ez nagyban függ a hőmérséklettől és az élelmezéstől. Az csótányok élettartama 1-2 év.

 

 

Pettyes csótány

(Nauphoeta cinerea)

 

A Kubában őshonos pettyes csótány az egyik legkönnyebben tenyészthető takarmányállat. Remek táplálékul szolgál hüllőknek, kétéltűeknek, pókoknak és ragadozó rovaroknak egyaránt. Előnye a tücsökkel szemben hogy könnyen, olcsón, gyorsan és nem utolsósorban csendesen állíthatunk elő nagy mennyiségű takarmányt.

A kifejlett egyedek mintegy 3 cm hosszúak, színük barnás, hátukon szürke pettyes szárnyat viselnek, röpképtelenek. A fiatalok gesztenyebarnák. A frissen kelt kicsik alig pár mm-esek így táplálékul szolgálhatnak frissen kelt vagy apró termetű állatoknak is. Mivel trópusi fajról van szó esetleges elszabadulása esetén nem kell egész lakásra kiterjedő inváziótól tartanunk. Ennek ellenére fokozottan figyeljünk oda rájuk. A frissen kikelt kicsik 1,5-3 hónap alatt fejlődnek ki, utána még 6-8 hónapig élnek.

 

Nem igényelnek nagy helyet. Egy kisebb tenyészet számára elegendő egy 10 literes akvárium, vagy műagyag doboz is megfelel, de akár egy 5 literes befőttesüvegben is tenyészthetjük őket. Ha nagy mennyiségre van szükségünk egy 60-70 l-es edényben indítsuk el a tenyészetet. Ekkor heti 150-200 db kifejlett egyedet is feletethetünk. A tenyészetet fedjük le sűrű dróthálóval és a tenyésztőedény falát 5-6 cm széles sávban kenjük be vazelinnel. Ezt patikában olcsón beszerezhetjük. Ez arra szolgál, hogy az edény falán felfelé igyekvő csótány visszacsússzon, és megakadályozzuk a szökést. A vazelinréteget időnként le kell takarítani és újra kell kenni, mivel egy idő után a por és egyéb szennyeződések kis hidakat hozhatnak létre, melyeken keresztül megszökhetnek. Javasolt 2-3 havonta megismételni ezt a műveletet, sok bonyodalomtól kímélhetjük meg magunkat!

Különösen ügyeljünk a jó szellőzésre! Túl magas páratartalom esetén a tenyészet ellephetik az atkák és ez az egész állomány pusztulását okozhatja. Ekkor a következő a teendő: kiveszünk néhány példányt majd folyóvíz alatt, lemossuk őket, és új tenyészetet indítunk. A régit meg kell semmisíteni és a tenyésztőedényt forró vízzel ki kell fertőtleníteni. Aljzatnak faforgácsot használjunk, valamint helyezzünk be tojástartó darabokat vagy összegyűrt papírt. Az optimális hőmérséklet 27-28 °C.

Táplálásuk meglehetősen könnyű és olcsó. Száraz kutyatáppal és zöldséghulladékkal, tökéletesen megoldható. Táplálhatjuk őket akár konyhai hulladékkal vagy ételmaradékkal is, de ebben az esetben számíthatunk némi szagra. Mindenevőségéből adódóan beltartalmi értéke jobb, mint a tücsöké vagy más hasonló takarmányállaté, melyeket csupán 1 fajta táppal etetnek.

Szaporításuk nagyon könnyű. Ha teljesülnek a fent említett feltételek szinte azonnal rendkívül gyors ütemben szaporodni kezdenek. Megfigyeléseim szerint a nőstények 4-5 hetente 20-30 kicsit "szülnek". Ezzel a tempóval 7-8 hét alatt beáll egy tenyészet. Ekkor szinte korlátlan mennyiségben állnak rendelkezésre.

 

 

 

Orosz, vörös, csoki csótány

(Shelfordella tartara)

 

 

 

Terrárium: végülis bármi megfelel nekik, én egy 40x30x30-as műanyag dobozban tartom őket, itt kb. 1000 példány szépen elvan! Tojástartóvan növelem a területet és igy el is birnak bujni.

Talaj: ha úgy döntetek, hogy használtok talajt akkor az lehet tőzeg,bármilyen virágföld, kókuszrost, forgács,stb. Én ugy gondolom,hogy érdemes mert a kicsik nem tudnak kikelni ha nincs elég pára! De végülis egy kisebb edénybe lehet tenni vattát, illetve zsebkendőt is amit nedvesítetek.

Hőmérséklet: Érdemes 30-35 fokot tartani náluk,hogy maximális gyorsasággal szaporodjonak, Ha viszont le akarjátok lassítani akkor egyszerűen le lehet csökkenteni 25 fokra a hőmérsékletet náluk! A fűteni lehet őket talajfűtővel, illetve izzóval. A talajfűtőt lehet a tárolóba tenni, illetve alá attól függ milyen hőmérsékletet kívántok, illetve tudtok elérni. A fény természetesen nem árt nekik, de nem is szeretik ugy mint a többi csótány faj.

Páratartalom: a pára fontos nekik, így nem kell nagy gondot fordítani a szellőzésre, arra viszont figyelni kell, hogy a pára ne csapódjon le az odalakon mert az penészedéshez vezethet! Mint már írtam a pára fontos a kicsik kikeléséhez.

Víz: a vizet felvehetik a vattából, talajból amit nedvesen tartatok, illetve az élelemböl.

Táplálás: mindent esznek... és kutya illetve macsak tápot adok nekik, továbbá gyümölcsöt és zöldséget kb. minden másnap. Jobb ha kevesebbet adtok nekik, mert akkor nem penészedik be, de egy idő után kitapasztaljátok, hogy kb. mennyit esznek

Méret: 2-3cm, a kicsit kb. 2 mm-esek a születés után

Szaporodás: A születéstől az ivarérettségig ezeknek a csótányoknak olyan 3 hónap kell 30-35 fokos hőmérséklet mellett. A nőstény párzás után ootékát készit amelyben 18-20 kicsi van, amelyet egy idő után elhagy és kb. 4-6 hétre rá kelnek ki a kicsik. A csótányok azért annyira becsült és sűrűn tartott eleségállatok, mert nem kannibálok, és nem kell méret szerint szétválogatni őket, továbbá nagyon táplálók. Ja és a legvégére rohadul szaporodnak! Nem másznak fel s
ík felületen!

 

 

(Forrás: http://tigerspider.mindenkilapja.hu/)

 

 

 

(A táblázat forrása: www.chameleonfarm.hu)

 

 
HÍRLEVÉL
E-mail cím:

Feliratkozás
Leiratkozás
SúgóSúgó
 
HÜLLŐS CIKKEK
 
PÓKOS CIKKEK
 
EGYÉB CIKKEK
 

Elérhetőségünk: agriaterra@gmail.com


NÁLAM NINCSENNEK AKCIÓK, MINDEN ASZTROLÓGIAI ELEMZÉS "BECSÜLET KASSZÁS", A KONZULTÁCIÓ ÉS OKTATÁS INGYENES.    *****    **** Nokedli-lapja****Családi magazin****18-98 éves korosztály mindent megtalál itt, játékoktól a hírekig*****    *****    KÜLÖNLEGES AKCIÓ A CSILLAGJÖVÕ OLDALON JÚNIUSBAN.TE DÖNTHETED EL MENNYIBE KERÜLJÖN A HOROSZKÓP MEGRENDELÉSEID ÁRA!    *****    Minden héten anime/managa hírek , minden nap Anime ajánlók , Mondocon hírek. Itt nem fogsz unatkozni!! :)    *****    KÜLÖNLEGES CSILLAGJÖVÕ AKCIÓ JÚNIUSBAN.TE DÖNTHETED EL MENNYIBE KERÜLJÖN A SZÜLETÉSI HOROSZKÓP! VÁRLAK!RENDELD MEG MOST!    *****    Minimálbér és a garantált bérminimum összege 2019-ben    *****    Lépj be a lovak világába! Nevelj, versenyezz, szórakozz! Virtuális lónevelde, szerepjáték, olvasó sarok!    *****    Részletes születési horoszkóp, ajándék 3 év elõrejelzés, ingyenes konzultáció,tájékoztatás az oldalon! Rendeld meg most!    *****    A Világon egyetlen messengeren nézhetõ filmes oldal! NÉZZ FILMET FACEBOOK MESSENGEREN! Csatlakozz hozzánk!    *****    Outsider - Gay - Creative - Rebel - Tolerant - Furry - Brony - Hipster - Gamer - Otherkin - Geek - Autistic    *****    Ayang - Avagy milyen is a világ az én szememmel    *****    KÉRDÕASZTROLÓGIA OKTATÁS AZT ALAPOKTÓL, SAJÁT TANULÁSI TEMPÓD SZERINT - CSAK ITT!    *****    Konyhatündér blog! Egészséges, gyorsan elkészíthetõ ételek. Recept blog    *****    Konyhatündér    *****    Nokedli lapja **** Családi magazin **** Minden ami érdekelhet 18-89 éves korodig ****    *****    Nokedli-lapja *** °_|_° *** Családi magazin *** --*** Mindenrõl olvashat itt ami érdekes lehet 18-98 évesig!! ******___******    *****    Asztrológiai tanácsadás, részletes elemzésekkel,a legkedvezõbb áron és ingyenes konzultáció,a csillagjövõ oldalon. Katt!    *****    ~~~~ SOS ~ KÉRLEK, KÖVESD BE EZT A PROFILT, DIPLOMAMUNKÁMHOZ SZÜKSÉGES! DOBJ OTT EGY ÜZIT, ÉS VISSZAKÖVETLEK! ~ SOS ~~~~    *****    Rendelj részletes születési horoszkópot,3 éves ajándék elõrejelzéssel. Várlak szeretettel az oldalamon, kattints ide!!!!    *****    3D VIRTUÁLIS VILÁG!REGISZTRÁLJ TÖLSD LE A JÁTÉKOT ÉS ISMERKEDJ VILÁG SZERTE ÚJ EMBEREKKE!CLICKELJ A REGISZTÁLÁSHOZ!!!